Jasna Strona
Jasna Strona

18 sytuacji, kiedy internauci połączyli siły i rozwiązali nurtujące zagadki

Użytkownicy Reddita mają wielką moc. Potrafią się skrzyknąć na forum i rozszyfrować przeznaczenie pozornie nieprzydatnych i dziwacznych przedmiotów w ciągu zaledwie jednej minuty. Jeśli znajdziecie w swoim samochodzie osobliwie wyglądający przycisk lub nieznane urządzenie, po prostu zapytajcie — ci ludzie przeprowadzą za was całe śledztwo!

Ekipa Jasnej Strony uwielbia rozwiązywać zagadki i udostępniać te, które zostały złamane przez użytkowników Reddita.

1. „Znalazłem to w sklepie z używanymi rzeczami. Żadnych oznaczeń. Ma około 30 cm długości, jest dość lekkie i całe z plastiku”.

Odpowiedź: to mieszadło do koktajli dla początkujących.

2. „W pracy znalazłem dziwne krzesło z miską”.

Odpowiedź: krzesło do pierwszej pomocy medycznej

3. „Małe, czarne urządzenie w samochodzie z otworami podobnymi do otworów wentylacyjnych. Nie ma żadnego oznaczenia”.

Odpowiedź: jest to mikrofon do zestawu głośnomówiącego w samochodzie — można się połączyć za pośrednictwem Bluetootha.

4. „Wygięty kawałek metalu z dołączonym skórzanym paskiem”

Odpowiedź: to przyrząd do ćwiczenia bicepsów.

5. „Wyrzeźbiona drewniana piłka z uchwytem”

Odpowiedź: jest to piłka do masażu wraz z uchwytem na kubek.

6. „Co to za kółka na desce rozdzielczej w mojej Toyocie Prius z 2005 roku?”

Odpowiedź: to czujniki deszczu i światła, które uruchamiają wycieraczki i światła.

7. „Co to za opakowanie z płynem wielkości karty kredytowej? W środku znajduje się również żeton”.

Odpowiedź: to podkładka grzewcza — wygnij mały żeton w drugą stronę, a wnętrze powinno wytworzyć ciepło; zagotuj, żeby powtórzyć.

8. „Wiem, że to fotel, ale do czego służą te pręty w podłokietnikach? Można je schować do środka, są wykonane z metalu”.

Odpowiedź: wciąż obecne w niektórych starych domach; na prętach można położyć tacę, którą używa się do różnych rzeczy.

9. „Ciężkie, metalowe urządzenie. Instrukcja mówi, żeby używać na kuchence. Na rączce jest chyba napisane «1880»”.

Odpowiedź: jest to prasa, żelazko do zaciskania/żłobienia.

10. „Moja dziewczyna znalazła te małe drzwiczki na drzewach w Szkocji, w pobliżu jeziora Loch Lamond. Przed drzwiczkami są porozrzucane monety”.

Odpowiedź: są to tzw. drzwiczki dla wróżek, zwykle osadzone w podstawie drzewa; za nimi mogą znajdować się małe przestrzenie, w których ludzie zostawiają notatki, życzenia lub prezenty.

11. „Kupiłem to na aukcji. Obecnie jest używany jako dodatkowy stolik. Ale co to właściwie jest? But dla skali”.

Odpowiedź: wygląda jak popielniczka z pierwszej połowy XX wieku.

12. „Do czego służą te dziury w ziemi? Znajdują się w wejściu do rzymskiego amfiteatru w Pompejach”.

Odpowiedź: jest to zapewne podstawa ogrodzenia, która miała tworzyć osobną ścieżkę dla ludzi z klasy robotniczej i, jak można przypuszczać, ludzi z wyższych sfer społecznych.

13. „Ten przedmiot w kształcie złotej dyni otwiera się na zawiasie, ma zatrzask w środku oraz mały szklany słoiczek. Do słoiczka przymocowana jest ostra szpilka”.

Odpowiedź: może to być biżuteryjny flakonik na sole trzeźwiące bądź też perfumy, które kobiety wieszały sobie na łańcuszku w czasach wiktoriańskich.

14. „Znalezione w sklepie meblowym. Górną część naciska się w dół i odskakuje z powrotem po zwolnieniu. Na przedmiocie nie ma żadnych oznaczeń”.

Odpowiedź: jest to przegroda do szuflady; sprężynująca część składa się, aby zmieścić się w szufladach o różnych wymiarach.

15. „Co to za biały stół ze zdejmowaną górą?”

Odpowiedź: takie coś można znaleźć w przedszkolach — w środku przechowuje się zabawki; do tego powinna być pokrywka, na której dzieci mogą bawić się tymi zabawkami.

16. „Co to za krzesło? Widziałem je w gabinecie lekarskim”.

Odpowiedź: to podnośnik, który ułatwia niektórym siedzenie i wstawanie; jest to sposób na podwyższenie krzesła i, co ciekawe, robią je również do łóżek.

17. „Do czego to służy? Mój przyjaciel ma taka gumkę w przedniej kieszeni kurtki firmy Adidas”.

Odpowiedź: możesz złożyć kurtkę do tej kieszeni i nosić ją na gumce jak torbę-nerkę.

18. „Pracuję w sklepie z używanymi rzeczami. Pomóżcie mi rozszyfrować, co to za przedmiot”.

Odpowiedź: to stojak na tablet; niektóre kształtem przypominają dłonie.

Jaka była najbardziej wyjątkowa lub dziwna rzecz, jaką znaleźliście w domu lub w sklepie? Czy wasi dziadkowie trzymają jeszcze jakieś osobliwe przedmioty na strychu? Co to takiego?

Zobacz, kto jest autorem zdjęcia Head_Asparagus6702/reddit
Jasna Strona/Ciekawostki/18 sytuacji, kiedy internauci połączyli siły i rozwiązali nurtujące zagadki
Udostępnij ten artykuł