15 tajemniczych znalezisk, które szybko rozpoznali internauci z nosem detektywa

Ciekawostki
5 miesiące temu

Wokół nas kryje się wiele tajemnic, które nadspodziewanie często dotyczą rzeczy codziennych. Mogą objawiać się w second-handach albo na półce u babci. Jeśli macie problem z rozwiązywaniem danej zagadki samodzielnie, zawsze możecie poprosić o pomoc detektywów z internetu, którzy zrobią to za was. Spójrzmy, co znalazło się na naszej dzisiejszej liście.

1. „Stołek na trzech nogach z bardzo wąskim oparciem. Czy ma jakieś konkretne przeznaczenie?”

Odpowiedź: „To stołek do dojenia mleka”.

2. „Do czego służą te elementy na otwieraczu do butelek?”

Odpowiedź: „To dodatkowe zakrętki do butelek, dzięki którym można ponownie zamknąć napój”.

3. „Jaką funkcję pełnią te pionowe paliki na klatce schodowej w XIX-wiecznym, neogotyckim budynku, w którym mieszkam?”

Odpowiedź: „Mają za zadanie chronić narożniki ścian, które łatwo się wyszczerbiają i wyglądają później na zużyte”.

4. „Co to za biały, okrągły przedmiot z twardego plastiku? Żona myśli, że może to być sprzęt do robienia na drutach”.

Odpowiedź: „Zaczepia się w nich świecące pałeczki, które utworzą kształt kuli ziemskiej”.

5. „Sprzątałem dom i natknąłem się na coś takiego. Mały kubek na górze obraca się do przodu i do tyłu. Ponoć pochodzi z Japonii”.

Odpowiedź: „To ślubna filiżanka”.

6. „Co to za mały metalowy pręt z falistą rączką, która się otwiera?”

Odpowiedź: „To sprężynowy spinacz do pieniędzy”.

7. „Do czego służy ta pięknie stylizowana łyżka?”

Odpowiedź: „To gałka do sera”.

8. „Macie pomysł, co ta za szczelina w tej ceramicznej misce?”

Odpowiedź: „Wygląda jak separator do jajek”.

9. „Do czego służy to rzeźbione ceramiczne naczynie? W cytrynach są małe dziury”.

Odpowiedź: „Do podawania kawałków cytryny”.

10. „Znalazłem ten mały czajnik lata temu. Próbowałem szukać podobnego, ale bez skutku”.

Odpowiedź: „We Włoszech mówi się na to la padella. Służy do siusiania, gdy nie można wstać z łóżka”.

11. „Dlaczego ta skrzynka na listy zawiera litery? Budynek został zbudowany na początku XX wieku”.

Odpowiedź: „Kiedyś był to zamek szyfrowy. Teraz jest już wyposażona klasyczny w zamek na klucz”

12. „Sprzęt znaleziony w barze. Bardzo ciężki, zakładając, że prowadzi się go z pozycji czarnych rączek”.

Odpowiedź: „Wałek do linoleum”.

13. „Starodawna drewniana prasa czy zacisk z konkretnym przeznaczeniem?”

Odpowiedź: „Jest to zapięcie pszczelarskie”.

14. „Oznakowanie latarni ulicznej w Holandii”

Odpowiedź: „Wskazuje umiejscowienie rur pod ziemią”.

15. „Dlaczego moja babeczka tak się wygina?”

Odpowiedź: „Nie używaj ceramicznego naczynia do pieczenia, postaw na szklane lub metalowe. Te karbowane ścianki są przeznaczone do sufletów, a nie do ciast i babeczek czekoladowych lub waniliowych na bazie mąki”.

Zobacz, kto jest autorem zdjęcia Med_bne / Reddit

Komentarze

Otrzymuj powiadomienia
Masz szczęście! Ten wątek jest pusty,
co oznacza, że masz prawo do pierwszego komentarza.
Śmiało!

Powiązane artykuły