15 zagadkowych obiektów, którym mądrzy ludzie przypisali właściwe znaczenie

Ciekawostki
6 miesiące temu

Życie lubuje się w intrygujących tajemnicach, które pobudzają naszą wyobraźnię. Zupełnie niespodziewanie możemy natknąć się na starą, zwietrzałą mapę z enigmatycznymi oznaczeniami, lub usłyszymy szepty o ukrytej, zapomnianej jaskini głęboko w lesie — takie zagadkowe sytuacje i doświadczenia pobudzają drzemiącą w nas wszystkich ciekawość świata.

1. „Kolega znalazł to na trybunach stadionu przy szkole”.

Odpowiedź: „Złącze do zestawu miarek kuchennych”.

2. „Rura z hakami przymocowana do lustra między toaletą a umywalką”.

Odpowiedź: „To obrotowy wieszak na myjki i inne akcesoria (zapewne również gąbki roślinne)”.

3. „Działa jak nożyczki, końcówka nie jest ostra, a krótsza część wygląda, jakby pasowała do jeszcze jakiegoś elementu”.

Odpowiedź: „Wygląda na to, że może to być gasidło do świec”.

4. „Znalazłem to lepkie coś na pokrywie włazu przed moim domem. Do czego to służy?”

Odpowiedź: „Wygląda jak przezroczysty silikon. Tania alternatywa dla zaślepek do włazów”.

5. „Być może jest to ochraniacz na kciuk, ale w jakim celu ktoś miałby go zakładać? Znalezione na wyprzedaży”.

Odpowiedź: „Po wygooglowaniu stwierdzam, że jest to starodawna osłona na kciuk dla rzeźników”.

6. „Zauważone podczas spaceru. Torba z zamkiem błyskawicznym przymocowana nad drzwiami. Chyba jest tam woda i parę monet. Do czego to może służyć?”

Odpowiedź: „Domowy odstraszacz komarów/much. Światło odbijające się od wody i monet ma przepędzać natrętne owady”.

7. „Co to za plastikowy element z wąskimi szczelinami na mojej suszarce?”

Odpowiedź: „To do ręczników”.

8. „Co to za żółty puch, który przypadkowo pojawił się u nas na parapecie?”

Odpowiedź: „Bawełna z puchowca pięciopręcikowego”.

„Jeśli te drzewa występują w twojej okolicy, warto sprawdzić zewnętrzny skraplacz klimatyzacji. Gdy puch gromadzi się po bokach, może to być powód, dla którego urządzenie zaczyna szwankować. Usuń bawełnę, rozpylając wodę na cewki od wewnątrz na zewnątrz, a klimatyzacja ci podziękuje”.

9. „15-centymetrowy sztucieć znalezione z innymi srebrnymi sztućcami. Oneida Community Par Plate wytłoczone z tyłu”.

Odpowiedź: „Wybierak do masła do tworzenia maślanych zawijasów”.

10. „Co to jest? Żółte wypustki na środku jezdni. Wybaczcie kiepską jakość zdjęcia”.

Odpowiedź: „Odblaski”.

„Zainstalowane tymczasowo. Nie działają zbyt długo i są zwykle używane w czasie budowy lub renowacji nawierzchni, przynajmniej w Kalifornii”.

11. „Znalazłem ten metalowy przedmiot, bez żadnego tekstu ani numerów. Może rozwinąć się do rozmiaru bransoletki”.

Odpowiedź: „Jest to górna część (zamknięcie) damskiej torby lub torebki”.

12. „Odziedziczyłem ten masywny klucz. Waży niemal 14 kilo. Gadżet czy coś przydatnego?”

Odpowiedź: „W muzeum California State Railroad znajduje się kilka dużych kluczy, takich jak te i jeszcze większych. Były one używane do konserwacji i budowy lokomotyw parowych. Być może także spalinowych. Jak pisali poprzednicy, narzędzie to mogło być wykorzystywane w każdym dużym zakładzie lub fabryce sprzętu przemysłowego”.

13. „Natknęłam się na to w szwedzkim lesie, jakiś metr nad ziemią, 20 cm średnicy. Twardy w dotyku, ale po naciśnięciu kapie z niego płyn”.

Odpowiedź: „Wygląda jak huba, która wydziela nadmiar wilgoci, co fachowo jest zwane gutacją”.

14. „Co to za zielony koszyk?”

Odpowiedź: „To chwytak ogrodowy do zbierania liści”.

15. „Znaleźliśmy to na plaży na wyspie Whidbey. Jakieś pomysły, co to jest?”

Odpowiedź: „Spód chitonu (gromada morskich mięczaków)”.

Dreszczyk emocji związany z rozwiązywaniem zagadek i perspektywa odkrycia czegoś nowego budzą w nas ducha przygody, który napędza do poszukiwania rozmaitych odpowiedzi. Ta potrzeba staje się świadectwem ludzkiej ciekawości i nienasyconej potrzeby odsłaniania głębi naszego świata. Okazuje się, że jest w nim nieskończenie wiele ukrytych prawd!

Zobacz, kto jest autorem zdjęcia FinalNumberOfPi / Reddit

Komentarze

Otrzymuj powiadomienia
Masz szczęście! Ten wątek jest pusty,
co oznacza, że masz prawo do pierwszego komentarza.
Śmiało!

Powiązane artykuły