starogrecka spirala antykoncepcyjna , wiek X p.n.e., stop zelaza i miedzi
17 rzeczy, których przeznaczenie wykracza poza zwyczajne rozumowanie

Wyobraźnia jest potężna. Potrafi stworzyć rzeczy tak wyjątkowe, że ludziom trudno zrozumieć, do czego służą. Przyroda nie stoi daleko w tyle. Prezentuje swoją twórczość na przykładzie roślin, które są znane jednym, a dla innych są zupełną zagadką. Na szczęście nie trzeba zatrudniać detektywów, aby dowiedzieć się, co mamy tuż przed oczami.
Ekipa Jasnej Strony zebrała zdjęcia niecodziennych znalezisk, których przeznaczenie było owiane tajemnicą. Może spróbujecie sami zgadnąć, do czego służą, zanim przeczytacie odpowiedzi.
1. „Podczas sprzątania domu babci znalazłam to. Co to jest?”
Odpowiedź: „To przyrząd do rozsypywania mąki w miejscu, gdzie przygotowujesz coś w kuchni. Można go także używać do posypywania ciastek cukrem pudrem”.
2. „Biała porcelana z dekoracyjnymi złotymi liniami. Środek jest obniżony”.
Odpowiedź: „To pojemnik na sztućce”.
3. „Co to za patelnia i do czego służy?”
Odpowiedź: „Pozwala wylać płyn bez wyrzucania rzeczy, które gotujesz”.
4. „Wygląda jak narzędzie do tworzenia sztuki — a może to jest sztuka — nie jestem pewna”.
5. „Może wyrzuciło na karaibską plażę kilka gumowych płacht”.
Odpowiedź: „To są płachty kauczuku pozostałe po ścięciu drzew kauczukowych. Wysyłają je w formie sześcianów”.
6. „Dostałam prezent”.


🤣😂🤣
Odpowiedź: „To zakładka do książki. Długa płaska część wchodzi pomiędzy strony, haczyk na górze, a przywieszka zwisa na grzbiecie książki”.
7. „20 lat poszukiwań i serwis Reddit jest moją ostanią nadzieją!”
8. „Co to jest i do czego służy?”


miech do kominka , mozna tez wydmuchac dame, jak lubi ;)
Odpowiedź: „Miech do dmuchania w ogień”
9. „Wygląda jak mała betonowa ławka ustawiona tyłem do ulicy przy krawężniku. Za mała dla dzieci”.
Odpowiedź: „To mogą być stopnie, które pomagały ludziom wsiąść do powozu konnego”.
10. „Otrzymane od sąsiada, który nie mówi po angielsku, a ja nie mówię po chińsku”.
Odpowiedź: „To Zizania latifolia. Można to pociąć w plastry, smażyć przez minutę, a potem gotować z sosem sojowym, aby uwolnił się smak. Ma ciekawą teksturę, bardziej zwartą niż cukinia”.
11. „Nacisnęłam guzik na piekarniku i wyskoczył ten pojemnik”.
Odpowiedź: „Należy tam wlać wodę, aby wytworzyć parę w piekarniku”.
12. „Ma rozmiar podobny do ręki, znalazłem to w śmieciach (jestem śmieciarzem)”.
13. „Co to jest? Część powyżej rączki się obraca”.
Odpowiedź: „To kołowrotek do latawca. Kiedyś taki miałem”.
14. „Metalowa sprężyna z plastikowymi końcami, 20 cm długości, żadnych napisów ani oznaczeń”
Odpowiedź: „To służy do usuwania włosków z twarzy”.
15. „Co to jest, co buzuje z ziemi? Buzuje nawet, jeśli odkopię cienką warstwę łopatą”.
Odpowiedź: „Okazało się, że to z puszki z pianką izolacyjną, którą budowlańcy zostawili w ogrodzie. Woda dostała się do puszki, która przerdzewiała i zaczęła przeciekać, co z kolei sprawiło, że pianka wydostała się na powierzchnię”.
16. „Dziwne drzwi w nabrzeżu w Biarritz, Francja”
Odpowiedź: „Zgaduję, że to bramka, przez którą ucieka woda opadowa ze ścieków do oceanu”.
17. „Betonowa podstawa o wytrzymałej konstrukcji. Ma około 4,5 m wysokości i wewnątrz metalowe płetwy”.
Odpowiedź: „Dom dla nietoperzy”.
Jaki macie przedmiot w domu, o który zawsze pytają wasi goście?
Komentarze

Powiązane artykuły
14 osób, którym przytrafiły się tak absurdalne historie, że aż trudno w nie uwierzyć

13 par rówieśników w świecie celebrytów. Nie uwierzycie, że są w tym samym wieku!

15 poruszających historii o zdradach

17 rzeczy znalezionych na plaży, które wyglądają jak z innego świata

14 traumatycznych wizyt lekarskich, które pacjenci pamiętają do dziś

Powiedziałam „nie” finansowaniu szkoły pasierba — nie stać mnie na to

Syn skarżył się na bóle brzucha po każdym obiedzie u babci — a to była jej wina

Zawsze płaciłem bez zadawania pytań — aż przez pewną drobnostkę zacząłem wszystko kwestionować

10 historii, które udowadniają, że życzliwość jest największą mocą na Ziemi

18 osób, przy których nawet anioł straciłby cierpliwość

Rodzice dali wszystko mojej siostrze, ale ja odebrałam im coś więcej niż pieniądze

Teściowa nie chciała mnie na święta, ale wszystko było wielką ściemą
