Jasna Strona
Jasna Strona

19 tajemniczych przedmiotów, które zidentyfikować mogli tylko internetowi „detektywi”

Często znajdujemy przedmioty, których zastosowanie jest dla nas zagadką. Ciekawość bierze górę i nie możemy spocząć, dopóki nie dowiemy się, do czego służą. Dawniej trzeba było udać się w tym celu do biblioteki i przeprowadzić śledztwo, porozmawiać ze znawcą tematu albo czekać, aż odpowiedź sama do nas przyjdzie.

Dziś mamy do dyspozycji zastęp internatów, którzy uwielbiają bawić się w detektywów i dociekać, do czego służą tajemnicze przedmioty — nawet jeśli wydaje się to niemożliwe do ustalenia. Dziś przygotowaliśmy dla was zestawienie największych odkryć dotyczących niezidentyfikowanych obiektów.

1. „Ktoś dał to mojemu koledze. Przedmiot jest metalowy, ma plastikową gałkę/wystający element i plastikowy uchwyt. Co to jest?”

Odpowiedź: To elektryczny masażer z lat 20.

2. „Wielki kawał metalu — dość ciężki i od kilkudziesięciu lat nie zmienił koloru”.

Odpowiedź: To tabliczka zapisana pismem klinowym — dostępna jako pamiątka w Luwrze i innych muzeach.

3. „Do czego służy ten zacisk? Bardziej się nie otwiera, a po zamknięciu otwory idealnie się pokrywają”.

Odpowiedź: To blokada mechaniczna. Umieszcza się ją na bezpieczniku, by zapewnić bezpieczeństwo osobom pracującym na danym sprzęcie.

4. „Znalazłem podczas czyszczenia kanapy. Nikt nie wie, skąd się to wzięło. Wykonane z metalu, ale to prawdopodobnie nie jest złoto”.

Odpowiedź: To breloczek do kluczy.

5. „Wygląda na jakiś ochraniacz na kciuka, ale do czego?”

Odpowiedź: To zabytkowy rzeźniczy ochraniacz na kciuka.

6. „Do czego służą te niebieskie odblaskowe znaki? Są zwrócone w stronę pola”.

Odpowiedź: Odbijają światła samochodowych reflektorów na pola, żeby zwierzęta unikały przechodzenia przez drogę.

7. „Mała plastikowa torebeczka wypełniona czerwonym żelem z metalowym krążkiem w środku”.

Odpowiedź: To ogrzewacz do dłoni. Aby zadziałał, trzeba „kliknąć” metalowym elementem. Wywoła to reakcję chemiczną i podgrzeje poduszeczkę. Po użyciu można ją włożyć do wrzątku, by ponownie ją „naładować”.

8. „W nowym mieszkaniu znalazłem ten zestaw jednorazowych sztućców”.

Odpowiedź: To narzędzia służące do rzeźbienia w glinie lub do dekorowania tortów.

9. „Kolczasty plastikowy przedmiot”

Odpowiedź: To ociekacz do szklanek i butelek dla niemowląt.

10. „Zostałem właścicielem tych tajemniczych neonowych patyczków z akrylu, które znalazłem w sklepie z używanymi rzeczami. Czy ktoś wie, co kupiłem?”

Odpowiedź: To akrylowe stojaczki do gry w Mahjong.

11. „Do czego służy urządzenie przymocowane do mojego biurka w pracy?”

Odpowiedź: To czujnik obecności. Pomaga organizować stanowiska pracy w biurze.

12. „Mała metalowa ozdoba znaleziona w ziemi na wsi — jest tam orzełek, fleur de lis i sznur”.

Odpowiedź: To klamra na harcerską apaszkę.

13. „W nodze mojego hotelowego łóżka znajduje się migające czerwone światełko w gumowej obudowie”.

Odpowiedź: To wykrywacz pluskiew w łóżku.

14. „Długie narzędzie z metalową tarczą na górze, którą można przekręcić. Prawdopodobnie ma to coś wspólnego z kaligrafią”.

Odpowiedź: To grafion do rysowania tuszem lub innymi płynami służącymi do rysowania.

15. „Sześć ponumerowanych drewnianych kostek w bardzo starym kartoniku”

Odpowiedź: To stara logiczna gra o nazwie Octo-mania.

16. „Przedmiot z licytacji majątku. Wykonany z drewna. Ma metalowy element z literą A”.

Odpowiedź: To narzędzie do zmiękczania, tworzenia nadruków i cięcia skóry.

17. „Okrągła, przypominająca trybik metalowa zawieszka dołączona do fryzjerskiego zestawu”

Odpowiedź: To kluczyk służący do regulowania maszynki do strzyżenia.

18. „Dająca się ścisnąć gąbka nasączona przezroczystą, oleistą i bezwonną substancją — dostałem to na konferencji”.

Odpowiedź: To polerka do butów.

19. „W ośrodku wypoczynkowym na Karaibach jakiś facet nosi coś takiego na kostce”.

Odpowiedź: To urządzenie odstraszające komary.

Znaleźliście kiedyś urządzenie lub przedmiot i nie macie pojęcia, do czego służy? Pokażcie nam zdjęcia! Może internetowi detektywi pomogą wam rozwikłać tę zagadkę!

Zobacz, kto jest autorem zdjęcia 11varine / Reddit
Jasna Strona/Ciekawostki/19 tajemniczych przedmiotów, które zidentyfikować mogli tylko internetowi „detektywi”
Udostępnij ten artykuł
Te artykuły mogą ci się spodobać