Jasna Strona
Jasna Strona

20 osób, które znalazły coś tajemniczego i poprosiły o pomoc internautów

Świat dookoła nas jest pełen wspaniałych zagadek, nawet dla tych, którym wydaje się, że wiedzą już wszystko. Niektóre przedmioty są dla jednych codziennością, a dla innych nieodgadnioną tajemnicą. Na szczęście dziś wystarczy tylko zadać pytanie w internecie, aby ją rozwikłać.

Ekipa Jasnej Strony uwielbia dowiadywać się o dziwnych znaleziskach, które zostały z łatwością wyjaśnione przez internautów.

1. „Pusty srebrny owal znaleziony w kuchni. Nie pamiętam, żebym go kupował”

Odpowiedź: To służy do pocierania rąk po krojeniu cebuli lub czosnku. Pozbywa się zapachu.

2. „Znalazłem to na plaży. W dotyku przypomina meduzę, ale wygląda inaczej”

Odpowiedź: To skrzek jaj złożonych przez drapieżne ślimaki stożkowe żyjące w piasku. Każdy z nich zawiera setki jaj ślimaka.

3. „Po co jest ta pusta część? Nigdy czegoś takiego nie widziałam. Kot dla skali”

Odpowiedź: Prawdopodobnie to stolik na telefon z miejscem na książkę telefoniczną.

4. „Znalazłam to na ulicy na osiedlu w Australii. Guzik na górze głośno klika, gdy się go wciśnie. W środku jest chyba puste”

Odpowiedź: To najprawdopodobniej „kliker” do szkolenia psów.

5. „Mój pracownik przynosi to każdego dnia i nie wiem, co to jest. Ma napis »Urugwaj«”

Odpowiedź: „To kubek do yerba mate, napoju, który jest popularny w Ameryce Południowej”.

6. „Kubeczki na sznurku znalezone na plaży, nad jeziorem Michigan (okulary dla skali)”

Odpowiedź: To zatyczki kajakowe. Zapobiegają wlewaniu się wody do kajaka przez wbudowane otwory".

7. „Moja mama mówi, że to żeliwne coś służy do wlewania oleju. Babcia twierdzi, że to nieprawda, ale nie pamięta, co to jest. Pomocy!”

Odpowiedź: Używano tego do topienia ołowiu.

8. „Kuchenne narzędzie. Ale nie wiem, do czego służy”

Odpowiedź: To obieraczka do krewetek.

9. „Drewniany obiekt na metalowej podstawie zakupiony w antykwariacie”

Odpowiedź: To służy do robienia sera. Wkładasz to do mieszanki po dodaniu podpuszczki.

10. „Znalazłem to w szafce w pracy. Czarne elementy można wyjąć. Ta numeracja jest... dziwna”

Odpowiedź: Te plastikowe elementy to chyba różne modele zatyczek do sterowania jakimś mechanizmem, jak przyciski do wybierania prędkości wiatraka.

11. „Moja wspaniała szefowa przechodzi na emeryturę i podczas sprzątania biurka znalazła takie coś. Już 10 lat próbuje odkryć, co to jest!”

Odpowiedź: To dyski do stołowej wersji shuffleboarda.

12. „Ta pusta rzecz z wypustkami była w mojej paczce na czas kwarantanny. Po każdej stronie jest 5 małych dziurek ułożonych w pięciokąt”

Odpowiedź: To masażer do rąk, popularny wśród starszych ludzi. Punkty ucisku są bardzo ważne dla Koreańczyków.

13. „Ten kurek jest za drzwiami do łazienki. Dopiero kupiliśmy ten dom i nie wiemy, do czego to służy. Gdy to przekręcimy, leci woda w rurach, ale nie wiemy dokąd”

Odpowiedź: To zawór klimatyzatora ewaporacyjnego, który chłodzi powietrze.

14. „Mój tata znalazł to w swoim domu, gdy wrócił z wakacji. Wygląda jak strzykawka, ale środkowa część (zielona) nie ma dziurki na końcu”

Odpowiedź: To służy do podawania tabletek zwierzętom. Tabletkę wkłada się w szczypce, a tłok wpycha ją do gardła.

15. „Prezent dla sułtana Brunei. Co to jest?”

Odpowiedź: „To maszynka do miąższu kokosa. Obierasz go, przecinasz na pół i pocierasz środkiem o metalową część. Miąższ jest wydrążony i wpada do miski”.

16. „To przyszło pocztą. Małe szklane rurki z 2 kuleczkami w środku. Nie wiem, co to jest, i nie zamawiałem tego”

Odpowiedź: Grzechotki, które wkłada się do przynęt na ryby. Ich grzechotanie wabi ryby.

17. „Znalazłem to w mieszkaniu, które wynajmuję”

Odpowiedź: To stojak na szynkę — Serrano lub Iberico.

18. „Miniaturowa maska, którą znalazłam w Nowej Zelandii”

Odpowiedź: To balijska „ziewająca” maska do tańca. Wygląda jak miniaturowa wersja prawdziwej maski, którą balijscy tancerze noszą na pokazach.

19. „Dziwny gadżet w żywicy z przyssawką. Mój chłopak nie pamięta, skąd to ma. Ktoś to rozpoznaje?”

Odpowiedź: To gadżet fotograficzny. Jeśli chcesz oświetlić przedmiot kilkoma lampami błyskowymi, to pozwala je zsynchronizować.

20. „Dziwny metalowy robak znaleziony w kuchni. Co to jest?”

Odpowiedź: To zakładka do książki.

Czy kiedyś znaleźliście dziwne przedmioty i nie wiedzieliście, do czego służą?

Zobacz, kto jest autorem zdjęcia TheEmblem2114 / Reddit
Jasna Strona/Ciekawostki/20 osób, które znalazły coś tajemniczego i poprosiły o pomoc internautów
Udostępnij ten artykuł
Te artykuły mogą ci się spodobać