Jasna Strona
Jasna Strona

15 tajemniczych przedmiotów, których zagadka została rozwiązana

Chwila, w której doznajemy olśnienia, zwana również momentem „Aha!”, jest często jedynym sposobem na rozwikłanie skomplikowanych problemów. Najlepsze rozwiązania przychodzą nam do głowy, kiedy nasz mózg jest zrelaksowany i potrafi połączyć wszystkie istotne elementy w całość. Niektóre zagadki wymagają jednak udziału specjalistów. Oto jak przedmioty z naszego artykułu przebyły drogę od rzeczy, które są zupełnie niezrozumiałe, do takich, których nazwy i przeznaczenie zostały ostatecznie rozszyfrowane.

Jasna Strona uważa, że każdego dnia możemy nauczyć się czegoś nowego, a te 15 zdjęć naprawdę sprawiło, że pomyśleliśmy: „Hmm, co to może być?”. Ciekawe, które z tych przedmiotów uda wam się rozpoznać w mniej niż 5 sekund.

1. „Metalowa sprężynka z plastikowymi końcówkami, 20 cm długości, bez napisów i oznaczeń”

Odpowiedź: „To przyrząd do usuwania włosków z twarzy”.

2. „Ma przyssawkę, która wydaje się być rodzajem stojaka. Jedna jest otwarta, a druga zamknięta, jak na zdjęciu”.

Odpowiedź: „To uchwyt do wymiany żarówek, których nie można dosięgnąć”.

3. „Mosiądz, 10 cm (dłuższa część) na 7,5 cm (krótsza część), ma zawias, który można otworzyć do kąta 90°. Krótsza część ma od wewnątrz prążki”.

Odpowiedź: „To stary przyrząd do puszczania baniek, sprzed XIX wieku”.

4. „Pomóżcie mi to rozpoznać”.

Odpowiedź: „Wygląda jak obrotowy wieszak na krawaty, który montuje się do ściany”. Tutaj jest prawie taki sam.

5. „Kupiłem nową koszulę. Ta mała paczuszka była do niej dołączona razem z metkami. Do czego to służy?”

Odpowiedź: „Usztywniacze do kołnierzyka. Możesz włożyć je w kołnierzyk, żeby był sztywny”.

6. „Znalazłem to pod siedzeniem pasażera. Ma z tyłu magnesy. Czy to nadajnik GPS, który ktoś umieścił w moim aucie?”

Odpowiedź: „To nadajnik GPS, ale niezbyt dyskretny”.

7. „Do czego służy ta metalowa rzecz przymocowana do boku mojego ganku?”

Odpowiedź: „To zgniatarka do puszek”.

8. „Znalazłem to w moim biurze i nie mogę dojść, do czego służy. Jest metalowe i ma tylko jakiś milimetr grubości”.

Odpowiedź: „To klucz do podajników ręczników papierowych w łazienkach”.

9. „Nawet jeśli kiedykolwiek wiedziałem, to już nie pamiętam, do czego to służy. Co to jest?”

Odpowiedź: „To szczypce do podnoszenia gorących garnków, żeby nie poparzyć sobie palców”.

10. „Co to jest? To nie nożyczki i zamyka się z trzaskiem”.

Odpowiedź: „To para wiktoriańskich nożyczek do gaszenia świec — prawdziwy antyk”.

11. „Rzeźbione drewno z drewnianymi pierścieniami. Pierścienie nie dadzą się zdjąć. Znalazłem to w parku”.

Odpowiedź: „To meksykańskie mieszadło/trzepaczka do gorącej czekolady zwana molinillo”.

12. „Co to może być?”

Odpowiedź: „To przyrząd do odcinania górnej części ugotowanego jajka”. Tutaj jest kilka podobnych.

13. „Czy ktoś wie, co to takiego?”

Odpowiedź: „To zapięcie torebki w stylu wiktoriańskim”.

14. „Znalazłam to, sprzątając strych. Jest z drewna, wygląda na ręcznie robione, ma 20 cm długości, ale nie mam pojęcia, co to jest ani do czego służy!”

Odpowiedź: „Myślę, że to podwójna łyżka Yacouba — symbol gościnności w tradycyjnej sztuce afrykańskiej. Przedstawia dwa bardzo różne od siebie, przeciwległe wszechświaty”.

15. „Silikonowy kubeczek? Moim rodzicom przypadkowo wysłano to pocztą z nieznanego adresu. Tworzywo jest giętkie”.

Zła odpowiedź: „Przypomina mi kubeczek menstruacyjny. To nie to”.

Prawidłowa odpowiedź: „To przyrząd do usuwania cellulitu”. Tutaj jest podobny.

Którą zagadkę udało wam się rozwiązać w mniej niż 5 sekund? Gdybyście mogli znaleźć jedną z tych rzeczy w swojej szufladzie, na co chcielibyście natrafić? Dajcie znać w komentarzach!

Zobacz, kto jest autorem zdjęcia daeris_cos / Reddit
Jasna Strona/Ciekawostki/15 tajemniczych przedmiotów, których zagadka została rozwiązana
Udostępnij ten artykuł