Jasna Strona
Jasna Strona

22 dziwaczne znaleziska, których tajemnice rozwiązali internauci

Czasami naprawdę trudno zrozumieć, jak działają różne przedmioty bez zajrzenia w specjalistyczną instrukcję. Można przypatrywać się tym rzeczom długimi godzinami i nadal nie wiedzieć, do czego służą. Ale od czego jest wszechwiedzący internet? Ujawniają się tam ludzie, którzy służą pomocą i chętnie rozwiązują podobne zagwozdki.

Na Jasnej Stronie uwielbiamy dowiadywać się o niezwykłych znaleziskach i pokazywać wam te najbardziej tajemnicze. Na końcu artykułu znajdziecie bonus w postaci dziwnie wyglądającego shurikena.

1. „Dostałem dzisiaj tę rzecz w małej paczce z Chin, mimo że niczego stamtąd nie zamawiałem. To mała poduszka z balonikiem, który można ścisnąć, aby ją nadmuchać”

Odpowiedź: „To poduszka powietrzna z pompką do drzwi samochodowych. Możesz ją wsunąć w zablokowane drzwi auta i lekko je otworzyć poprzez nadmuchanie. Umożliwi to włożenie pręta i otworzenie drzwi”.

2. „Stożki, które znalazłem w niemieckim supermarkecie. Do czego służą?”

Odpowiedź: „To tzw. tyta. Kiedy dzieci idą po raz pierwszy do szkoły, rodzice wypełniają ją prezentami i słodyczami”.

3. „Przez ostatni miesiąc znajdowałem na plaży setki tych przedmiotów!”

Odpowiedź: „To biofiltry. Wielu akwarystów ich używa. Ciekawe, skąd wzięły się w morzu”.

4. „Ta szuflada z wieszakiem jest zamontowana w szafce kuchennej. Wysuwa się tak jak na zdjęciu, a drążki się nie obracają i nie można ich wyjąć”

Odpowiedź: „To wieszak, który zazwyczaj służy do wieszania ręczników. Istnieją również wersje pionowe do wąskich przestrzeni, ale są zaprojektowane nieco inaczej”.

5. „Szare urządzenie z linką. Myślałem, że to jakaś kamera monitorująca zwierzynę, ale chyba jednak nie. Znalezione w parku!”

Odpowiedź: „To kamera do monitorowania liczby dzikich zwierząt i ich interakcji”.

6. „Co to za dziwne szczypce?”

Odpowiedź: „To szczypce do instalowania pierścieni tłokowych (pierścień tłokowy jest częścią silnika spalinowego)”.

7. „Kula przyczepiona do kija bilardowego. Ale dlaczego?”

Odpowiedź: „To zabezpieczenie, dzięki któremu małe dzieci mogą się bawić i nie niszczyć stołu (np. poprzez zrywanie filcu kijem)”.

8. „Urządzenie zainstalowane na suficie w hotelu. Jest całkowicie gładkie ze wszystkich stron, oprócz tego szarego elementu na środku. W tym samym pokoju znajduje się czujnik dymu”

Odpowiedź: „To czujnik ruchu. Wykrywa, czy ktoś porusza się w pomieszczeniu. Zwykle jest używany do włączania automatycznego oświetlenia lub alarmu”.

9. „Co to za akcesorium do komputera Commodore 64? Wygląda jak karton z oddzielną przezroczystą plastikową nakładką”

Odpowiedź: „Wygląda na to, że to szablon schematu blokowego”.

10. „Co te symbole dolara robią na mojej poziomicy?”

Odpowiedź: „To poziomica dla elektryków. Litera »S« z przechodzącą przez nią linią jest w elektryce symbolem oznaczającym przełącznik”.

11. „Kiedy ściskam ten przedmiot, dziurka robi się mniejsza. Znalazłam to w kuchni w domu moich rodziców. Do czego służy?”

Odpowiedź: „Do zdejmowania kukurydzy z kolby”.

12. „Co to za dziwactwo na kółkach, które przez pomyłkę przyszło do mnie pocztą z Jamajki w stanie Nowy Jork?”

Odpowiedź: „To narzędzie służy do usuwania pęknięć i szczelin”.

13. „Dostałam to jako świąteczny prezent-niespodziankę bez żadnej instrukcji. Co to takiego?”

Odpowiedź: „To nawlekacz do igieł”.

14. „To jakiś gadżet promocyjny. Do czego służy?”

Odpowiedź: „To masażer do akupresury palców/dłoni”.

15. „Ten metalowy przedmiot był w torebce z cukierkami. Czy to część jakiejś maszyny?”

Odpowiedź: „To metalowa atrapa, którą celowo umieszcza się w losowo wybranych torbach, aby przetestować i zatwierdzić swoje zautomatyzowane systemy kontroli jakości. Ich system wykrywania metalu musi być wadliwy, skoro pozwolił tej atrapie się prześlizgnąć. Oznacza to, że w tej samej partii mogą znajdować się inne obce obiekty”.

16. „Zegar z cyframi od 0 do 5, który widziałem w czeskiej Pradze”

Odpowiedź: „To urządzenie mierzy poziom wody w rzece”.

17. „Ten mały przedmiot zwisa z linii energetycznej przy drodze powiatowej obok naszego domu. Co to jest?”

Odpowiedź: „Wygląda na stary wskaźnik awarii napowietrznej”.

18. „Zielona plastikowa rączka od nożyczek z metalowymi pętlami i plastikowymi zębami. Bez żadnych oznaczeń...”

Odpowiedź: „To narzędzie do przycinania tymianku”.

19. „Zadaszony schowek pełen pociętych kłód na środku prerii w Nebrasce”

Odpowiedź: „To hotel dla owadów, który zapewnia siedlisko wielu gatunkom”.

20. „Poszedłem do restauracji, żeby zjeść smaczne śniadanie, a oni przynieśli mi coś takiego. Obraca się jak śmigło”

Odpowiedź: „To maszyna do odganiania much”.

21. „Znaleźliśmy tę rzecz na naszym podwórku w Filadelfii. Nie chcieliśmy jej dotykać, więc przewróciliśmy ją kijem”

Odpowiedź: „Wygląda jak starodawne wypełnienie tapicerskie”.

22. „Stal nierdzewna wielkości łyżeczki do herbaty, bez dodatkowych oznaczeń”

Odpowiedź: „To chochelka do sosu miętowego. Przez sitko można usunąć nadmiar octu”.

Bonus: Czy wiecie, co to jest?

Czy zastosowanie którejś z powyższych rzeczy jest dla was wciąż jak czarna magia?

Zobacz, kto jest autorem zdjęcia t.dzen / Pikabu
Jasna Strona/Ciekawostki/22 dziwaczne znaleziska, których tajemnice rozwiązali internauci
Udostępnij ten artykuł
Te artykuły mogą ci się spodobać