Jasna Strona
Jasna Strona

12 oznak niechlujnego wyglądu, które dostrzegamy u innych, a u siebie nie

Mówi się, że „diabeł tkwi w szczegółach” i coś w tym jest, zwłaszcza jeśli chodzi o kobiecy wygląd. Nasza pewność siebie może wzrosnąć od 0 do 100, gdy wykończymy stylizację drobnymi elementami, takimi jak ulubiona szminka czy nowa modna bransoletka. Są jednak pewne aspekty naszego wyglądu, które bezwiednie ignorujemy, a mogą one niweczyć wszystkie nasze wysiłki związane z dbałością o wizerunek. Być może wyłapujecie te wpadki u innych, ale u siebie ich nie dostrzegacie.

Ekipa Jasnej Strony wychwyciła te drobne grzeszki w wyglądzie, przyznając się bez bicia, że czasami sama je popełnia. Naprawiliśmy je, aby mieć pewność, że zawsze prezentujemy się nieskazitelnie. Zachęcamy was do tego samego!

1. Widoczne ramiączka stanika

Biustonosze typu bralette są teraz bardzo modne i niejako stworzone do tego, by wystawały spod ubrań. Jednak sprawa ma się zupełnie inaczej w przypadku zwykłych staników. Nie wypada, by ramiączka były widoczne, szczególnie w strojach biznesowych. Przez to niedopatrzenie niemal każda stylizacja wygląda mniej schludnie.

Rozwiązanie:

  • Przetestujcie różne kształty bielizny i nie bójcie się staników bez ramiączek. Producenci dobrze znają ten problem i tworzą rozmiary odpowiednio podtrzymujące biust dla wszystkich typów sylwetki i na każdą okazję.
  • Do koszulek bez rękawów wybierajcie biustonosze z szerokimi i dobrze przylegającymi ramiączkami.

2. Ślady od dezodorantu

Łatwo je przeoczyć na swoim ubraniu, a jednak robią ogromną różnicę, zwłaszcza na ciemnych ciuchach.

Rozwiązanie:

  • Na rynku jest mnóstwo dezodorantów nie zostawiających śladów, więc jeśli jeszcze tego nie zrobiłyście, to koniecznie sięgnijcie po taki kosmetyk.

3. Przesadnie długie rękawy

Nie dość, że za długie rękawy sprawiają, że każdy wygląda jak małe dziecko, to jeszcze są bardzo niepraktyczne. I nie mówimy tu tylko o ulubionej wygodnej bluzie, ten błąd w stylizacji może dotyczyć każdej górnej części garderoby.

Rozwiązanie:

  • Zorientujcie się, jak modnie podwijać rękawy. Dzięki temu zabiegowi uzyskacie bardzo fajny efekt.
  • Możecie też zwrócić się do dobrego krawca i skrócić rękawy do odpowiedniej długości.

4. Źle dobrany podkład

Każdej z nas przytrafiła się wpadka z podkładem odznaczającym się od odcienia skóry na szyi, ale zdarzają się też inne problemy związane z pudrem na twarzy. Ze względu na zawarte w nich składniki ochronne, niektóre produkty z filtrem SPF sprawiają, że na zdjęciach twarzy pojawia się biała powłoka.

Rozwiązanie:

  • Jeśli wiecie, że będziecie fotografowane, wybierzcie chemiczne filtry przeciwsłoneczne lub podkłady o niższym wskaźniku SPF. Absolutnie nie rezygnujcie z ochrony przeciwsłonecznej!

5. Znoszone i niedopasowane dodatki

Akcesoria mają dopełniać nasze stylizacje i nadawać im wyjątkowego charakteru. Niestety czasami sprawiają, że całość po prostu wygląda źle. Nie chodzi o to, że torebka musi być idealnie dopasowana do butów i paska, ale jakiś wspólny motyw między nimi jest wskazany.

Rozwiązanie:

  • Zwróćcie uwagę na ogólny wygląd dodatków. Wyblakły kolor i stara skóra nie prezentują się dobrze.

6. Nieodpowiednio dobrane buty

Wszystkie przynajmniej raz w życiu zrezygnowałyśmy z wygody na rzecz ładnej pary butów. Niestety to widać. Ludzie są w stanie zauważyć i nasze źle dopasowane obuwie, i nasz wyraz cierpienia z tym związany.

Rozwiązanie:

  • Zasada jest taka: wygoda ponad wszystko. I tego należy się trzymać. Weźcie też pod uwagę to, jak buty będą się sprawdzać przy różnych warunkach pogodowych i czy czasem nie puchną wam w nich stopy.

7. Pominięta szlufka

To nieduży błąd, ale z pewnością przyciągnie krytyczne spojrzenia.

Rozwiązanie:

  • Jeśli jeszcze nie macie w domu lustra, w którym widać odbicie całego ciała, dobrze jest się w nie zaopatrzyć. Z pewnością uchroni was to przed przeoczeniem takich drobnych szczegółów.

8. Łupież lub włosy na ubraniu

Nie chodzi tutaj tylko o kwestię niechlujnego stroju, ale także o wątpliwości związane z waszą higieną. Sucha skóra głowy nie jest powodem do wstydu, jednak upewnijcie się, że nie pozostawia ona po sobie śladu na ubraniach.

Rozwiązanie:

  • Gdy skończycie układać włosy, zerknijcie na ramiona i usuńcie pojedyncze włosy i ewentualne ślady łupieżu. Rolka do ubrań jest tutaj prawdziwym zbawieniem.

9. Plamy od podkładu

Nałożenie na twarz makijażu i przywdzianie ładnej bluzki bywa trudnym przedsięwzięciem, które najczęściej kończy się zrujnowaniem jednego i drugiego. W pośpiechu łatwo przeoczyć te plamy, ale zdecydowanie przyciągają one niechcianą uwagę.

Rozwiązanie:

  • Zainwestujcie w dobry puder i spray utrwalający makijaż. Jest wiele produktów, dzięki którym make-up pozostaje na swoim miejscu.
  • Można też zakryć głowę kawałkiem materiału i dopiero wtedy założyć bluzkę. Pamiętajcie tylko, aby nie nakładać podkładu na dekolt.

10. Zaniedbane stopy

Jak często przyglądacie się swoim stopom? Zdecydowanie łatwo je przeoczyć, a to może niekorzystnie wpłynąć na wasz wygląd w sezonie letnim, gdy na nogach królują klapki i sandały.

Rozwiązanie:

  • Co 2 dni wykonujcie peeling stóp, nakładajcie krem do stóp przed pójściem spać i gotowe!

11. Bransoletki z gumek do włosów

Gumka do włosów będąca zawsze w gotowości to bardzo funkcjonalna opcja, ale wygląda nieco tandetnie, chyba że jest naprawdę finezyjna. Najlepiej jednak zrezygnować z tego nawyku.

Rozwiązanie:

  • Trzymajcie zapasowe gumki w torebce. Tam też zawsze będą pod ręką, gdy będziecie ich potrzebować.

12. Brudne uszy

Nie chodzi tylko o kanały słuchowe, ale o całe uszy. Niektórzy zapominają o myciu ucha zewnętrznego, a gromadzi się tam tyle samo brudu, co w środku.

Rozwiązanie:

  • Dokładnie myjcie uszy, gdy bierzecie prysznic lub myjecie włosy.

Jakie inne drobne błędy zauważacie u ludzi? Co was najbardziej denerwuje w kwestii niechlujnego wyglądu?

Jasna Strona/Dziewczęce sprawy/12 oznak niechlujnego wyglądu, które dostrzegamy u innych, a u siebie nie
Udostępnij ten artykuł
Te artykuły mogą ci się spodobać