Jasna Strona
Jasna Strona

15 dziwnych znalezisk, których zastosowanie wyjaśnili internetowi detektywi

Od czasu do czasu na naszej planecie pojawiają się tajemnicze obiekty. Nie tak dawno temu miało miejsce odkrycie monolitu z Utah, metalowego obiektu o wysokości blisko czterech metrów. Niedługo po tym jak informacje o enigmatycznej bryle obiegły świat, podobne rzeźby zaczęły się pojawiać w innych miejscach na naszym globie (nawet w Polsce!). Mimo wielu naśladowców, twórca pierwszej metalowej bryły i powód stojący za pojawieniem się tejże na środku pustkowia pozostają nieznani.

Ekipa Jasnej Strony uwielbia rozwiewać tajemnice i rozjaśniać zastosowania zagadkowych przedmiotów. Oczywiście przy pomocy internetowych detektywów.

1. „Co to za dziwaczna drewniana łyżka?”

Odpowiedź: „To chyba ozhau, tradycyjna chochla z Kazachstanu”.

2. „Co to za sflaczały pomarańczowy młotek?”

Odpowiedź: „Wydaje mi się, że to stojak treningowy dla początkujących baseballistów, którzy nie potrafią dobrze uderzyć piłki. Ten mały kubeczek obok trzonka powinien być zamontowany u góry, jako trzymadło na piłkę baseballową”.

3. „Właśnie wprowadziłem się do nowego domu i w sypialni znalazłem takie pokrętło”.

Odpowiedź: „To humidistat, urządzenie do pomiaru wilgotności powietrza. Wartość %RH to wilgotność względna”.

4. „Znalazłam czip w moim nowym biustonoszu”.

Odpowiedź: „Wygląda na jakiś newage’owy leczniczy bibelot, coś w stylu magnetycznych bransoletek itp.”

5. „To jakaś malutka kamera czy sufitowy czujnik? Znalezione w salonie kosmetycznym”.

Odpowiedź: „To zielone światełko oznacza, że światła ewakuacyjne są podłączone do zapasowej baterii i że jest ona w pełni naładowana”.

6. „Jakiś mały, okrągły klips z kciukami w górę”.

Odpowiedź: „To podpórka na telefon”.

7. „Mały metalowy przedmiot — wiek nieznany, ale całkiem możliwe, że jest zabytkowy”.

Odpowiedź: „To pióro kreślarskie służące do rysowania przerywanych linii”.

8. „Mały, białawy klocek. Możliwe, że jest ceramiczny albo porcelanowy”.

Odpowiedź: „Te porcelanowe bloczki były używane do mocowania staromodnych kabli telefonicznych na zewnątrz domu”.

9. „Będąc na spacerze, moja babcia znalazła jakiś dziwny zegarek w trawie”.

Odpowiedź: „Wygląda jak zdalny pilot-bransoletka do małej kamery, takiej jak GoPro”.

10. „Wykopałem takie coś ze swojego ogródka”.

Odpowiedź: „Wygląda jak gliniany koralik cannoli”.

11. „Na blacie w pracy znalazłem takie coś”.

Odpowiedź: „To staromodny otwieracz do butelek”.

12. „Ktoś przyniósł to do antykwariatu mojego znajomego...”

Odpowiedź: „To kondensator ze staromodnego powiększalnika. Używało się tego do wywoływania negatywów w dużym formacie”.

13. „O ile się nie mylę, ten przedmiot jest wykonany z mosiądzu. Ma trzy małe podpórki i pieczęć z napisem CELESTE”.

Odpowiedź: „To stojak na szminki”.

14. „Mój partner udał się na wyprzedaż garażową i wrócił do domu ze starą puszką pełną takich drucików”.

Odpowiedź: „To haczyk do zasłonek”.

15. „Porcelanowe naczynie kuchenne z firmy Maxwell & Williams. Wie ktoś do czego służy?”

Odpowiedź: „To naczynie służy do przygotowywania ślimaków”.

Na jakie dziwaczne przedmioty udało się wam natrafić? Dajcie nam znać w komentarzach poniżej!

Zobacz, kto jest autorem zdjęcia Ms_Chocolate_Cookie / Reddit
Jasna Strona/Ciekawostki/15 dziwnych znalezisk, których zastosowanie wyjaśnili internetowi detektywi
Udostępnij ten artykuł
Te artykuły mogą ci się spodobać