Jasna Strona
Jasna Strona

16 rzeczy o zagadkowym przeznaczeniu

Gdy byliśmy mali, nasi rodzice musieli odpowiadać na nasze liczne pytania „dlaczego?”. Teraz, gdy widzimy coś nietypowego, zwracamy się o pomoc do internautów.

Właśnie to zrobili bohaterowie dzisiejszej kompilacji stworzonej przez ekipę Jasnej Strony. Wrzucili zdjęcia swoich znalezisk na Reddit, a ich ciekawość została zaspokojona.

1. „Mama kazała mi zapytać, co to jest”

Odpowiedź: „To stojak na ostrze do szatkownicy czy czegoś podobnego”

2. „Zamówiłem topnik do lutownicy, ale Amazon przysłał mi to. Co to jest?”

Odpowiedź: „To narożniki ochronne do pasów transportowych”

3. „Znalazłem to pod umywalką w łazience. Zwisało z rury. Co to?”

Odpowiedź: „To zacisk, który nakłada się na metalową lub drewnianą drabinkę do roślin, aby je podeprzeć — zwłaszcza gdy hoduje się orchidee”

4. „Ktoś wie, co to jest? Pochodzi z Japonii”

5. „Znalazłam to w domu dziadka. Nie mam pojęcia, co to jest”

Odpowiedź: „To zestaw przystawek do stołowych maszyn do szycia, których używano w XIX wieku”

6. „Co to za aluminiowe elementy? Od lat leżą w sali robotyki w technikum i nikt nie wie, do czego służą. W żaden sposób nie łączą się ze sobą”

Odpowiedź: „To złącza kątowe do ceownika”

7. „Co to za drewniane coś? Wygląda jak wyciskarka do soku”

8. „Mój chłopak dostał to gratis z nowym etui na telefon”

Odpowiedź: „To służy do nawijania ładowarki lub słuchawek”

9. „Dostałam to z Rzymu i nawet tego nie zamawiałam. Jest 8 takich elementów w 2 różnych rozmiarach”

Odpowiedź: „To osłony na przednią oś motocykla”

10. „W pracy podszedł do mnie starszy gość i powiedział: »Niezła dziara. Wiem, co oznacza«. Czy te kształty mają jakieś znaczenie, o którym nie wiem?”

Odpowiedź: „Wyszukaj sobie w grafikach Google »Masoneria, oko opatrzności, księżyce«”

11. „Co to za dziwny mebel? Rozmiarami przypomina podnóżek”

Odpowiedź: „To ergonomiczny klęcznik. Kolana opiera się o część po prawej”

12. „Przedmiot z lat 50., lita drewniana rączka z przyczepionymi metalowymi kółkami”

Odpowiedź: „To kiepska ostrzałka do noży”

13. „Wynajmuję to mieszkanie — dlaczego w kratce jest zielone światełko?”

Odpowiedź: „To prawdopodobnie lampa do dezynfekcji UV-C. Zabija wirusy i bakterie, gdy pojawiają się w strumieniu światła. Zapobiega też nagromadzeniu się pleśni i innych rzeczy na cewce”

14. „Co to za metalowa rzecz? Na górze ma coś na kształt rączki”

Odpowiedź: „Wygląda mi na koszyk na drewno opałowe”

15. „Widziałam to na blacie kuchennym w luksusowym domu. Do czego to służy?”

Odpowiedź: „To elektryczny podgrzewacz do wody”

16. „Znalazłam to w łazience starszej kobiety — 6 nałożonych na siebie elementów z dziurką na dole...”

Odpowiedź: „To służy do podlewania roślin doniczkowych”

Czy kiedykolwiek znaleźliście jakiś przedmiot i nie wiedzieliście, do czego służy? Opowiedzcie o swoich znaleziskach w komentarzach!

Zobacz, kto jest autorem zdjęcia Notrega / Reddit
Jasna Strona/Ciekawostki/16 rzeczy o zagadkowym przeznaczeniu
Udostępnij ten artykuł
Te artykuły mogą ci się spodobać