Jasna Strona
Jasna Strona

20 osób, które nie miały pojęcia, czym są te znaleziska, ale internauci przyszli im z pomocą

Niektórzy spędzają tygodnie, głowiąc się nad przeznaczeniem znalezionych przedmiotów, podczas gdy dla wielu użytkowników Reddita to bułka z masłem. Nieważne, czy to dziwna pieniąca się masa wyrastająca z ziemi czy też podejrzane białe kropki na żelkach — nie ma się co martwić, bo najprawdopodobniej któryś z internautów potrafi to wyjaśnić.

Ekipa Jasnej Strony znalazła tajemnicze obiekty, które stanowiły dla nas nie lada zagadkę. Oto 20 najbardziej niezwykłych przedmiotów.

1. Znalazłem to w płatkach. Ma zapach i konsystencję kredy,
zostawia pył, kiedy upuszczę to na stół.

Odpowiedź: „To zbitka witamin. Po prostu kawałek upieczonych witamin i minerałów, które wzbogacają płatki, więc to nie jest szkodliwe”.

2. Czym jest bąbelkowa masa w moim ogródku? Ma metaliczny fioletowy kolor i jest gumiasta w środku. Ciągle bąbelkuje, nawet gdy ściągam warstwę z wierzchu łopatą.

Odpowiedź: „Jestem stolarzem i wygląda mi to na piankę montażową. Producenci lubią je koloryzować, żeby były kojarzone z marką albo różne kolory są przeznaczone dla różnych zastosowań. Równa barwa, zewnętrzna warstwa i znajomy dziwny kształt mówi wszystko”.

3. Czym jest ten metalowy przedmiot? Ma rozmiar dłoni i waży około 700-800 gramów.

Odpowiedź: „To proteza stawu biodrowego”.

4. Ręcznie rzeźbiony marmurowy kubek. Ma co najmniej 110 lat. Powiedziano mi, że takie pojemniki stały na biurkach bogatych ludzi. Co to jest?

Odpowiedź: „Nie jestem pewny, czy to marmur ani czy to stary lub wartościowy przedmiot. To prawdopodobnie indiański kominek na kadzidło zrobiony ze steatytu”.

5. Co to za szary walcowaty przedmiot zamontowany z tyłu mojego domu?

Odpowiedź: „To domowy hotspot sieci 4G firmy Verizon”.

6. Ten duży, ceramiczny, turkusowy przedmiot w kształcie hydrantu jest w naszej rodzinie od wielu lat. Przypomina jakiś spory lampion, ale nie jestem pewna.

Odpowiedź: „Wydaje mi się, że to mały grzejnik, pewnie gazowy. Głównie pełni funkcję dekoracyjną i chroni przed poparzeniem”.

7. Drewniany bloczek z 2 śrubami i sprężyną. Do czego to służy?

Odpowiedź: „To uchwyt na kostki do gry na gitarze”.

8. Czym jest ta duża drewniana tablica z ruchomymi czerwonymi i białymi koralikami na obrzeżach?

Odpowiedź: „To się nazywa Billard Nicolas i jest grą pochodzącą z Francji”.

9. Ząbkowane narzędzie, które znalazłem w piwnicy. Do czego to służy?

Odpowiedź: „To urządzenie do otwierania okien, które zostały zamalowane farbą, gdy były zamknięte”.

10. Narzędzie znalezione w rodzinnym gospodarstwie. Raczej jest za małe dla świni. Na pudle był jakiś napis, ale nie da się go odczytać.

Odpowiedź: „To podajnik do płynu przeciwko muchom, którymi spryskiwano zwierzęta gospodarskie. Robią takie dla krów, żeby mogły podrapać o to pyski”.

11. Co to za mały galaretowaty prostokąt, który wypadł z upranych ubrań? Nie ma zapachu.

Odpowiedź: „To kompres chłodząco-rozgrzewający, w którym przełamuje się płytkę. Pewnie odkleił się od skóry i przykleił do ubrania, i tak trafił do prania”.

12. Różdżka z różową piłką golfową... co to może być? Ma około 60 cm długości, a na końcu jest gumowa piłka na sprężynie. Jakieś sugestie?

Odpowiedź: „To piłka do masażu”.

13. Z jednej strony jest otwieracz, ale czym są te szczypce z 3 ząbkami?

Odpowiedź: „Służą do podnoszenia pokrywki od słoika”.

14. Znalazłem to kuliste coś z dziurami na plaży w Wielkiej Brytanii. Jest twarde, ale nie jest z plastiku. To jakaś skamielina?

Odpowiedź: „To nie skamielina, tylko wyblakły koralowiec”.

15. Mała różowa sprężynka z gumy. W środku jest otwór, ale nie zmieści ołówka ani niczego podobnego.

Odpowiedź: „Tę sprężynkę owija się dookoła przewodu od ładowarki lub słuchawek, tuż przy wtyczce, żeby chronić go przed złamaniem”.

16. Znalazłem kamień z małymi wgłębieniami. Był na plaży na wschodnim wybrzeżu Szkocji. W pobliżu nie było innych przedmiotów związanych z tymi dziurkami.

Odpowiedź: „To dobrze zachowana stigmaria lub skamielina korzeni drzew. Te kółka to miejsca, w których były spiralne korzonki przyczepione do korzeni”.

17. Znalazłem to w Szwecji, około 1 m nad ziemią. Jest twarde w dotyku, ale po poruszeniu kapie z tego jakiś płyn.

Odpowiedź: „To huba, która wydziela nadmiar wilgoci. Ten proces nazywa się gutacją”.

18. Twardy, jasnopomarańczowy obiekt wielkości ziarnka grochu. Ma pofalowaną powierzchnię. Znalazłem to w ziemi w ogródku.

Odpowiedź: „To wysuszony groszek”.

19. Czym jest ten przedmiot z drutu w kształcie koguta i serduszka? Na dole ma jakiś uchwyt.

Odpowiedź: „To nowoczesna dekoracja, która ma imitować trzepaczkę do dywanów”.

20. Co to za białe grudki, które pokrywają żelka? W środku ich nie ma.

Odpowiedź: „Forma, do której wlewają żelki, jest zrobiona ze skrobi kukurydzianej i czasami jej pozostałości przyczepiają się do żelków. Zwykle ściągają je z linii produkcyjnej, a ta musiała przejść przez kontrolę jakości”.

Czy wy też znaleźliście kiedyś niezidentyfikowany przedmiot? Jeśli tak, pokażcie go w komentarzach, a może nasi czytelnicy pomogą wam odgadnąć jego przeznaczenie.

Zobacz, kto jest autorem zdjęcia Stick_0f_Truth / Reddit
Jasna Strona/Ciekawostki/20 osób, które nie miały pojęcia, czym są te znaleziska, ale internauci przyszli im z pomocą
Udostępnij ten artykuł
Te artykuły mogą ci się spodobać