Jasna Strona
Jasna Strona

12 przedmiotów, których przeznaczenie odkryto dzięki internautom

Raz na jakiś czas znajdujemy w swoich domach dziwaczne przedmioty o zagadkowym pochodzeniu. Taka historia przydarzyła się osobie, która bezskutecznie szukała odpowiedzi przez 20 lat. Już prawie się poddała, kiedy postanowiła zapytać o poradę internautów na platformie Subreddit. Dzięki pomocy kilku ekspertów, przeznaczenie przedmiotu zostało odgadnięte w ciągu 14 minut. To chyba jakiś rekord.

Ekipa Jasnej Strony stworzyła kompilację naprawdę dziwnych przedmiotów, których właściciele zachodzili w głowę, próbując rozgryźć ich przeznaczenie. Zobaczcie sami. Może nawet zgadniecie, co to za rzeczy, zanim zobaczycie odpowiedzi!

1. „Co to za kuchenne akcesoria? Dostałam to w prezencie”.

Odpowiedź: To regulowany stojak. Jeśli złożysz je razem, to idealnie pasują do szuflady, a kiedy położysz obok siebie, to można na nich postawić gorący garnek, żeby nie uszkodzić blatu albo stołu.

2. „Co to za włoski wystają z krakersa?”

Odpowiedź: Pracowałem kiedyś w przetwórstwie żywności. To na 100% są wystrzępione krawędzie taśmy transportowej, na których krakersy jadą do pieca. Skontaktuj się z producentem, podając kod i datę na pudełku. To im pomoże zbadać sprawę i pewnie dostaniesz kilka gratisów.

3. „Znalazłem to w nowym domu na poręczy. Wygląda jak uchwyt, ale nie wiem na co”.

Odpowiedź: To chyba uchwyt na suszarkę do włosów.

4. „Dwa płaskie dyski z długimi podpórkami przyczepionymi na zawiasach. Nie ma żadnych oznaczeń. Znalazłam to w nowej kuchni”.

Odpowiedź: To wygaszacz płomieni do żelowej rozpałki, której używa się w wolnostojących kominkach.

5. „Gładki, owalny, 500 g, chromowany odważnik?”

Odpowiedź: To ręczny odważnik kalibracyjny. Służy do pokazywania dokładnej wagi, jeśli chcesz porównać ciężar innego przedmiotu albo wytarować wagę itd.

6. „Co to za kokony za zasłonami?”

Odpowiedź: To gniazda błonkówki — czarnych owadów przypominających osy. Budują te kokony i składają w nich jaja. Te są stare, bo mają otwory. Jeśli nie mają dziurki, to znaczy, że w środku jest larwa z ok. 20 pajączkami, które samica zostawia larwie do zjedzenia przed wyjściem z kokonu.

7. „Jakieś stare narzędzie (?) o kształcie banana, które znalazłem w starej szopie w Szwecji. Ma drewnianą rączkę i zardzewiałą metalową końcówkę”.

Odpowiedź: To sadzak. Robi się nim dziurki w glebie, żeby posadzić nasiona.

8. „Znalazłam to w instrumencie muzycznym. Ma wielkość winogrona, ale w instrumencie nie ma na tyle dużych dziur, żeby przypadkowo wpadło do środka”.

Odpowiedź: To kulka z kurzu, bardzo często pojawia się w skrzypcach.

9. „Drut w kształcie kurczaka z rączką”

Odpowiedź: Nowoczesna dekoracja stylizowana na starą trzepaczkę do dywanów.

10. „Mamy w domu kilka sztuk tego czegoś i nie wiemy, do czego służy. Może to jakaś gumowa opaska z logo na tej białej części?”

Odpowiedź: To tanie opaski do książek. Zabezpieczają przed otwarciem książki w plecaku. Tutaj jest inna wersja, ale działa tak samo.

11. „To należało do mojej babci. Ma 2 klipsy i się obraca. Co to jest?”

Odpowiedź: To przyrząd do zaplatania frędzelków. W tym przypadku są dwa elementy, bo skręca je z 2 pasm. Tutaj jest podobny, ale nie taki ładny jak twój. Jeśli chcesz zobaczyć, jak działa, to tu jest filmik.

12. „Modułowe, zakrzywione kawałki drewna. Każdy ma 2 dziurki, ale tylko jeden otwór w każdym elemencie jest na wylot”.

Odpowiedź: Znalazłam ten świecznik, który nie jest identyczny, ale ma kilka podobnych cech. Wydaje mi się, że twój mogło zrobić dziecko na zajęciach praktycznych, bo cięcia są nierówne.

Czy macie w domu dziwny przedmiot i nie wiecie, do czego służy? Ile rzeczy z naszej kompilacji nie sprawiło wam najmniejszego kłopotu?

Zobacz, kto jest autorem zdjęcia IAMA_KOOK_AMA / Reddit
Jasna Strona/Ciekawostki/12 przedmiotów, których przeznaczenie odkryto dzięki internautom
Udostępnij ten artykuł