Jasna Strona
Jasna Strona

16 przedmiotów, które zadziwiły swoich właścicieli tak bardzo, że musieli zwrócić się o pomoc do internautów

Ślady egzystencji naszych przodków sięgają 6 milionów lat wstecz, ale dopiero około 200 000 lat temu wyewoluował znany nam człowiek rozumny. Oznacza to, że istnieje wiele przedmiotów, które zostały wymyślone w ciągu minionych stuleci, a które są nam zupełnie nieznane. I nie są to tylko archaiczne zabytki. To także nowoczesne urządzenia, których po prostu nigdy nie używaliśmy.

Ekipa Jasnej Strony przeszukała internet i zebrała 16 zdjęć naprawdę tajemniczych obiektów. Niewiele osób wie, czym tak naprawdę są.

1. „Mały pojemnik w kształcie złotej świnki z wyjmowaną łyżeczką w kształcie ogona”

2. „Metalowa sprężyna z plastikowymi końcówkami, długość 20 cm, bez napisów i oznaczeń”

Odpowiedź: Przyrząd do depilacji, stosowany do usuwania drobnych włosków na twarzy

3. „Metalowy właz w fundamencie mojego domu?”

Odpowiedź: Wygląda jak popielnik.

4. „Dwie metalowe sprężyny w kolorze bordowym, które znalazłem w garażu mojego domu. Mają około 7,5 cm długości i są całkiem solidne”.

Odpowiedź: Wyglądają jak części do zawiasów od drzwi samochodu, prawdopodobnie z chevroleta.

5. „Wygląda jak mała betonowa ławka lub siedzenie odwrócone od krawężnika”.

Odpowiedź: Mogą to być stare stopnie służące do wsiadania i wysiadania z powozów konnych.

6. „Tajemnicze żółte plastikowe krążki, zamontowane na metalowym stojaku, widziane w pobliżu boiska do baseballu”

Odpowiedź: Obrotnice do ćwiczenia mięśni ramion i barku

7. „Dziwny metalowy przedmiot w kształcie serca, który znalazłem w samochodzie”.

Odpowiedź: Końcówka od paska

8. „Nieznany gadżet kuchenny z plastikowym uchwytem i stalowymi końcówkami”

Odpowiedź: Wygląda jak nóż do grejpfrutów.

9. „Ten przedmiot jest metalowy i waży około 5 kg. Wewnątrz znajduje się port USB-C”.

Odpowiedź: To z pewnością rejestrator danych o jakości wody. Czerwona część to czujnik. Myślę, że główna część jest wypełniona bateriami".

10. „Urządzenie przypominające kamerę zwisającą z sufitu nad schodami na lotnisku”

Odpowiedź: Jest to głośnik informacyjny firmy TOA Electronics, Inc.

11. „Perforowana płyta wydaje się być ceramiczna, a pod płytą znajduje się biała ziarnista substancja”.

12. „To przezroczysty, cienki, szklany pingwin. Ma prawie 20 cm wysokości”.

Odpowiedź: Według strony Worth Point jest to dozownik w stylu retro do cukierków/orzechów, który ma dwa elementy.

13. „Do czego służy ten młotek?”

Odpowiedź: To młotek do karoserii samochodowych. Zazwyczaj, zamiast nim uderzać, trzymasz go w miejscu i uderzasz w płaską powierzchnię innym młotkiem.

14. „Co to za metalowy przedmiot z końcami w kształcie korony i kilkoma gwintami w środku?”

Odpowiedź: To dordże, wadżra, rytualna broń, która symbolizuje właściwości pioruna (niezjednaną siłę) i diamentu (niezniszczalność).

15. „Srebrne sztućce w kształcie księżyca, prawdopodobnie niemieckie, z przełomu XIX i XX wieku?”

Odpowiedź: Możliwe, że to zestaw do serwowania lodów. Jest podobny do tego tutaj.

16. „Złota kula z nogami i uchwytem. Kula dzieli się na pół, każda strona z pokrywką”.

Odpowiedź: To posrebrzane pudełko na ciasteczka.

Czy którykolwiek z tych przedmiotów był dla was zagadką? Dajcie znać w komentarzach!

Zobacz, kto jest autorem zdjęcia merlee13 / reddit
Jasna Strona/Ciekawostki/16 przedmiotów, które zadziwiły swoich właścicieli tak bardzo, że musieli zwrócić się o pomoc do internautów
Udostępnij ten artykuł